Dada corrupta (X): la Castanyera al Paral·lel de 1963

Agraïments al sr. Francesc Ruiz, antic veí de la Rambla

Dada corrupta: avinguda del Paral·lel, 1963
Dada real: carrer Colom, anys 20.
1920-30 Castanyera (Josep Gaspar, ANC)

Quan s'acosten els temps de les castanyes i els moniatos, els grups de Facebook de fotografies augmenta considerablement el nombre d'imatges de castanyeres i els corresponents comentaris evocadors de temps infantils, en què es recorda i es contrasta amb l'actualitat el fred de novembre, cada any més infreqüent, i les omnipresents castanyeres, avui en franca minva.
1925-30 El passatge Madoz des del carrer Ferran, a la dreta l'ortopèdia Clausolles. La parella d'homes del porxo central potser estan comprant a la castanyera o conversant-hi (Josep Brangulí, ANC)
Una de les fotografies més recorrentment penjada és precisament la que encapçala aquest article, en què s'observa una castanyera d'edat avançada amb l'inevitable mocador fosc que, lligat sota la barbeta, li cobreix els cabells. Asseguda segurament en un tamboret, recolza l'esquena en un pilar. Per protegir-se de les inclemències del temps, s'alça damunt d'ella un paraigües lligat toscament a un pal.
A la dreta l'aparador de l'ortopèdia J. Clauolles seguit per l'atri d'entrada al  passatge Madoz (Josep Brangulí, ANC)

Malauradament, ben sovint, trobareu aquesta imatge mal datada el 1963 i pitjor localitzada sota els arcs d'un dels edificis porxats de l'avinguda del Paral·lel. De fet, tots els edificis del Paral·lel haurien d'haver respost a aquest model, però aquest és un altre tema.
L'estel blanc marca la situació exacta de la castanyera en una fotografia actual (Gabriel Guillén, 2014, Google Maps)

L'autor d'aquesta obra no és un qualsevol; es tracta del repòrter gràfic Josep Gaspar i Serra, fotoperiodista esportiu i pioner de la fotografia aèria i del cinema català. L'Arxiu Nacional de Catalunya, dipositari de la fotografia, així ho indica i la data entre 1920 i 1930. de manera força plausible, ja que coincideix amb el  moment àlgid de la seva carrera de fotògraf.
1910 Anunci de l'Antigua Casa J. Clausoles (Revista de ciencias médicas de Barcelona 1/1/1910, pàgina 3, BNE) 

L'arxiu, però, no passa de localitzar la fotografia a Barcelona. No ens informa del lloc exacte en què fou presa. I a partir d'aquí ens podríem llençar a cercar cegament per totes les porxades de la ciutat, pregant, per facilitar-nos la tasca, que l'arxiu hagués encertat amb la població. Per sort nostra, a la sota el paraigües s'endevinen unes lletres que composen el rètol següent: "ANTIGUA CASA J CLAUSOLLES". Aquesta empresa, fundada el 1830, especialitzada en productes quirúrgics i ortopèdics sembla que encara existeix, però fora de Barcelona. En aquells temps, però, la seu central es trobava al carrer Santa Anna, 30, però a part, a Barcelona comptava amb dues sucursals: una a la Rambla del Centre, 27 i l'altra al carrer Ferran, 8. El número 8 de Ferran correspon també al número 2-4 del passatge Madoz, galeria semi descoberta que connecta Ferran amb la plaça Reial. Per entrar al passatge s'ha de traspassar un porxo format per arcs i pilars, contigu al número 8. La castanyera es troba recolzada precisament en un d'aquests pilars aïllats; concretament el situat a l'interior de passatge a la banda Llobregat. A la seva dreta li queda l'aparador de l'ortopèdia que dóna al passatge Madoz. I en conèixer aquest emplaçament entenem perfectament el perquè necessita protegir-se amb el paraigües: es troba a cel obert.


I així hipotetitzava la localització, fins que un veí de tota la vida de La Rambla, el senyor Francesc Ruiz, després de llegir críticament el meu article em va enviar un correu, en què suggeria un altre emplaçament: la Rambla amb el carrer Colom, al costat de l'altra seu de l'Antigua Casa Clausolles. Adduïa encertadament que el pedrís marcava - en aquest temps, no pas avui- la diferència entre el rasant dels porxos i la calçada del carrer Colom. A més, la presència d'una ombra a la part inferior esquerra de la foto revela la presència d'un pilar davant de la castanyera, la qual cosa invalida la meva anterior teoria. 
Hipòtesi final prou falsada per considerar-la correcta, gràcies a l'aportació fonamental del sr Francesc Ruiz, antic veí del barri

La castanyera, per tant, es trobava d'esquena a la plaça Reial a la tarda segons les disposicions de les ombres i a la seva dreta quedava la Clausolles. Recordem que abans era permès el trànsit a la plaça, per aquesta raó la calçada de la Rambla i del carrer Colom coincidien en el mateix nivell, d'aquí la presència d'una la vorera a diferent nivell per protegir els vianants. 

Mai no li agrairé prou l'ajut al senyor Francesc Ruiz. Tinc uns lectors que no me'ls mereixo.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dada corrupta (IX): Antic portal de Portaferrissa

Dada corrupta (IV): Confiteries Guillermo Llibre vs Llibre i Serra

Dada corrupta (II) La Farmàcia Gibert de Gaudí al carrer Canuda