divendres, 14 d’octubre de 2016

Dada corrupta (X): la Castanyera al Paral·lel de 1963

Dada corrupta: avinguda del Paral·lel, 1963
Dada real: passatge Madoz, anys 20.
1920-30 Castanyera (Josep Gaspar, ANC)

Quan s'acosten els temps de les castanyes i els moniatos, els grups de Facebook de fotografies augmenta considerablement el nombre d'imatges de castanyeres i els corresponents comentaris evocadors de temps infantils, en què es recorda i es contrasta amb l'actualitat el fred de novembre, cada any més infreqüent, i les omnipresents castanyeres, avui en franca minva.
1925-30 El passatge Madoz des del carrer Ferran, a la dreta l'ortopèdia Clausolles. La parella d'homes del porxo central potser estan comprant a la castanyera o conversant-hi (Josep Brangulí, ANC)
Una de les fotografies més recorrentment penjada és precisament la que encapçala aquest article, en què s'observa una castanyera d'edat avançada amb l'inevitable mocador fosc que, lligat sota la barbeta, li cobreix els cabells. Asseguda segurament en un tamboret, recolza l'esquena en un pilar. Per protegir-se de les inclemències del temps, s'alça damunt d'ella un paraigües lligat toscament a un pal.
A la dreta l'aparador de l'ortopèdia J. Clauolles seguit per l'atri d'entrada al  passatge Madoz (Josep Brangulí, ANC)

Malauradament, ben sovint, trobareu aquesta imatge mal datada el 1963 i pitjor localitzada sota els arcs d'un dels edificis porxats de l'avinguda del Paral·lel. De fet, tots els edificis del Paral·lel haurien d'haver respost a aquest model, però aquest és un altre tema.
L'estel blanc marca la situació exacta de la castanyera en una fotografia actual (Gabriel Guillén, 2014, Google Maps)

L'autor d'aquesta obra no és un qualsevol; es tracta del repòrter gràfic Josep Gaspar i Serra, fotoperiodista esportiu i pioner de la fotografia aèria i del cinema català. L'Arxiu Nacional de Catalunya, dipositari de la fotografia, així ho indica i la data entre 1920 i 1930. de manera força plausible, ja que coincideix amb el  moment àlgid de la seva carrera de fotògraf.
1910 Anunci de l'Antigua Casa J. Clausoles (Revista de ciencias médicas de Barcelona 1/1/1910, pàgina 3, BNE) 

L'arxiu, però, no passa de localitzar la fotografia a Barcelona. No ens informa del lloc exacte en què fou presa. I a partir d'aquí ens podríem llençar a cercar cegament per totes les porxades de la ciutat, pregant, per facilitar-nos la tasca, que l'arxiu hagués encertat amb la població. Per sort nostra, a la sota el paraigües s'endevinen unes lletres que composen el rètol següent: "ANTIGUA CASA J CLAUSOLLES". Aquesta empresa, fundada el 1830, especialitzada en productes quirúrgics i ortopèdics sembla que encara existeix, però fora de Barcelona. En aquells temps, però, la seu central es trobava al carrer Santa Anna, 30, però a part, a Barcelona comptava amb dues sucursals: una a la Rambla del Centre, 27 i l'altra al carrer Ferran, 8. El número 8 de Ferran correspon també al número 2-4 del passatge Madoz, galeria semi descoberta que connecta Ferran amb la plaça Reial. Per entrar al passatge s'ha de traspassar un porxo format per arcs i pilars, contigu al número 8. La castanyera es troba recolzada precisament en un d'aquests pilars aïllats; concretament el situat a l'interior de passatge a la banda Llobregat. A la seva dreta li queda l'aparador de l'ortopèdia que dóna al passatge Madoz. I en conéixer aquest emplaçament entenem perfectament el perquè necessita protegir-se amb el paraigües: es troba a cel obert.